Baat het niet, het kan wel schaden!

“Speciaal onderwijs aan peuters om achterstanden weg te werken, heeft weinig zin. Dat concludeerden onderzoekers van het SCO Kohnstamm Instituut vorige week na een studie bij peuterspeelzalen in Oosterhout en Den Bosch.” Bron: Intermediair

Preventie is in. Omdat het draagvlak voor fouten en overlast minimaal is, proberen we met man en macht problemen te voorkomen. Een interessante verhandeling over risico-analyse leerde me dat je bij preventie in het gunstigste geval je inspanningen ook richt op kinderen, waarbij het niet werkt of niet nodig is. In het laatste geval kan het zelfs negatief uitpakken, omdat ze als probleemkinderen gezien worden.

Het meest voor de handliggende nadeel van niet werkende preventie is dat het een overbodige uitgave is. Om die reden worden alle interventies onderzocht en krijgen hulpverleners het advies om vooral te doen wat werkt. Misschien moeten we accepteren dat kinderen met achterstanden gewoon wat meer tijd nodig hebben. Misschien eerst maar eens aan het werk en bijleren op de avondschool?

Dit bericht is geplaatst in feb, winter, zorg. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *