Is dit nog een kwajongensstreek ?

“Tieners hebben meer moeite om zich te verplaatsen in het standpunt van anderen, aldus onderzoek van hersenwetenschappers van het University College in Londen.” Bron: NJI / New Scientist

Naar aanleiding van de fake-bedreiging in Weesp, had Jeroen Pauw het over een kwajongensstreek. Het feit dat we geneigd zijn, streken te vergoelijken maakt dat pubers onvoldoende grenzen meekrijgen om op te groeien tot volwassen burgers. Het engelse onderzoek kan ook verkeerd uitgelegd worden. Meestal is er toch meer aan de hand als jongeren een streek uithalen, die vergaande consequenties heeft of zou kunnen hebben.

De ouders blijven bang dat deze jongens het toch niet zijn geweest. Die angst alleen al maakt de kans op een samenleving met scholen als bunkers groter. Ik ben ervoor dat kinderen die streken uithalen met dit soort gevolgen toch wel heel duidelijk de consequenties ervaren, niet alleen voor hen zelf maar ook voor anderen, die ongetwijfeld gaan proberen of zij het ook kunnen… Jongeren houden nu eenmaal van geintjes en het is aan ons volwassenen om aan te geven wanneer ze echt te ver zijn gegaan!

Dit bericht is geplaatst in feb, samenleving, winter. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *