Natuurlijke functies

“Als ouders even niet in staat zijn om zelf op te voeden, dan moet de overheid er wel voor zorgen dat hulp voorhanden is. ‘Het is een ouderwets idee om geen hulp van anderen te aanvaarden’, aldus een van de jongeren” Bron: Opvoeddebat

Jonge ouders kregen vroeger makkelijker raad van ervaren ouders. De band binnen de familie was hechter en de kerk (en het schoolplein) had een grotere rol. Tegenwoordig is er een sterke neiging tot professionalisering van allerlei natuurlijke functies. Dat komt deels door voortschrijdend inzicht en betrokkenheid op het gebied van de opvoeding. Deels ook door de aansprakelijkheidscultuur, waarbij niet alleen individuen, maar vooral ook de overheid aangeklaagd kan worden.

Tijdens het nationaal jeugddebat riep Rouvoet jongeren op zich in het opvoeddebat te mengen. Zij zijn gewend aan een geprofessionaliseerde samenleving. Hun ouders vaak (nog) niet. Omdat de professionalisering ouders echter niet alleen onmachtig maakt, maar vooral ook veel geld kost, had Rouvoet hen onlangs nog opgeroepen om eerst te kijken wat men zelf kan en ook het eigen netwerk te benutten. Binnen kringen van allochtonen zijn de oude netwerken nog meer intact. De overheid doet daar juist moeite hen naar de instanties te krijgen. Ik zou het ene niet afbreken en het andere vraaggericht vormgeven!

Dit bericht is geplaatst in herfst, okt, zorg. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *