Spijbelen

Er is een nieuw woord ontstaan: #klimaatspijbelen Of dat een goed alternatief voor een schooldag is, daarover verschillen de meningen nogal. Niet alleen bij ouders. Het aardige aan dit fenomeen is dat het mensen aan het denken zet en afwegingen laat maken. Als ze er een dure reis voor moeten maken of een opstel, wordt de animo al gauw een stuk minder.

Veel jongeren hebben zelf ook wel moeite met de consequenties op persoonlijk gebied. Geen of minder vlees eten, de kachel lager zetten, korter douchen, meer fietsen en met openbaar vervoer reizen, minder vliegreizen maken etc. Het is makkelijk om te roepen dat de vervuiler moet betalen, maar wat als mensen dat als consumenten uiteindelijk zelf blijken te zijn en geconfronteerd worden met hogere prijzen?

De winst van zo’n klimaatspijbeldag is misschien niet eens of het beleid substantieel verandert. Jongeren denken al gauw wat simpeler over de de consequenties, dan politici en beleidsmakers. De grootste winst zit in de gesprekken, die er uit voortkomen. Idealiter wordt er over en weer geluisterd naar zorgen en argumenten en worden de mensen met zorgen betrokken bij de realisatie van hun wensen.

Zij-instromers

Dit bericht is geplaatst in feb, samenleving, winter. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *