Parel onder de boeken

“Het boek schuwt het grimmige niet, neemt de lezer mee op bloedstollende reis en laat hem zien hoe groot en diep de wereld kan zijn”, schrijft de jury in het rapport. “Het is ons een grote eer om in dit uitzonderlijke jaar een uitzonderlijk boek te bekronen dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen.” (Bron: NOS)

Mooi nieuws! En een topprestatie want voor kinderen schrijven en illustreren is het moeilijkste. Zeker nu!

Woutertje Pieterse Prijs
Hele verhalen voor een halve soldaat
Benny Lindelauf
Ludwig Volbeda

De Nachtwacht blijft inspireren!

“Het team bestaat uit een onderzoeker en kunstenaar, een wetenschapshistoricus, een materiaaldeskundige en een restaurator. Zij zoeken alles uit: van het maken van pigmenten en olie tot het nabootsen van bepaalde verftechnieken.” (Bron: NOS)

Leuk bericht! Dit is natuurlijk wel het perfecte moment om dat te doen. Ten tijde van de restauratie. Over en weer kan men elkaar nieuwe inzichten verschaffen. En nu maar hopen dat de ‘echte’ straks nog te onderscheiden is van dit duplicaat… 😉

Operatie Nachtwacht
Rijksmuseum

Muziek proeven

“Tijdens deze week kunnen kinderen dan ook kennismaken met muziek. En dat kan bijna overal, thuis of in de klas. De organisatie heeft een programma samengesteld met allemaal lessen, concerten en workshops.” (Bron: Jeugdjournaal)

Leuk idee! Kinderen hebben allemaal wel iets met muziek. Maar misschien niet allemaal om een instrument te leren bespelen. Daarom hoop ik dat het plezier voorop staat in deze week! (En daarna 🎶)

Kindermuziekweek

Gezond mag wel wat goedkoper

“De RVS wil dat er een verbod komt op reclame voor ongezond voedsel. De raad stelt verder voor om de btw op gezond eten zoals groente en fruit te verlagen en een suikertaks in te voeren.” (Bron: NOS)

Goed advies want het is niet best dat gezond eten duurder is dan het ongezonde voedsel. BTW lijkt me een goed middel daartoe. Zolang mensen nog wel kunnen kiezen!

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving
Mondigheid maakt bewust
Gezondheid is nummer 1

Goed opgeborgen

“Als een patiënt dit medicijn krijgt voorgeschreven, geeft de apotheek de tabletten mee in een kluisje. Met een druk op de knop wordt de juiste dosering vrijgegeven. Wat niet wordt gebruikt, gaat in het kastje mee terug naar de apotheek. “Dat levert minder milieuschade op en leidt ook tot lagere zorgkosten”, zegt Nadine The, beleidsontwikkelaar bij zorgverzekeraar VGZ in het NOS Radio 1 Journaal .” (Bron: NOS)

Dat klinkt goed! Zuinig omgaan met medicijnen is altijd goed ook bij goedkope medicijnen. En niet alleen bij het verstrekken maar ook bij het voorschrijven.

Medicijnkluisje VGZ
Kijk hij beweegt dat moet wel ADHD zijn

Nu de bezoekers nog

“De Keukenhof zou opengaan als wandelpark. Zo zouden alle gebouwen gesloten blijven, zouden tickets alleen per tijdslot beschikbaar zijn en waren er mechanische toegangspoorten geplaatst zodat bezoekers zonder enig fysiek contact het park kunnen betreden.” (Bron: NOS)

Goed georganiseerd en dus heel jammer, maar begrijpelijk gezien het #kuddegedrag van mensen… Persoonlijk wandel ik er bij voorkeur in de stille uren. Gelukkig kun je nog wel een virtueel bezoek brengen aan de Keukenhof. En wellicht later nog.

Keukenhof
Virtueel

Dat zijn echte maatjes!

“Jeugdleider Joost geeft hem die avond naar eigen zeggen een ‘figuurlijke schop onder z’n reet’. “Wij hadden een afspraak met z’n tweeën”, zei Joost die avond tegen Max. “Daar ga je nu niet van afstappen.” Max zegt achteraf dat zulke momenten met Joost erg belangrijk waren. “Joost praatte met me, hij liet brandweerfilmpjes zien, hij deed alles om mij op te vrolijken.”” (Bron: NH Nieuws)

Tsjonge heftig hoor! Wat een doorzetter. Maar je ziet hoe belangrijk het is om iemand daarbij te steunen. Niet opgeven! #MaxdeBruin #JoostvanderVeen @jeugdbrwNL @hanterheegde

Prinses Máxima Centrum
Jeugdbrandweer Bussum
Slagerij Joost van der Veen

Deurbel voor vissen

“Utrecht heeft sinds kort de allereerste visdeurbel ter wereld. Bij de Weerdsluis hangt een onderwatercamera die filmt hoe vissen voor de sluis wachten tot ze verder mogen zwemmen. Utrechters kunnen via een livestream onder water meekijken, op de digitale deurbel drukken en de sluiswachter een seintje geven.” (Bron: Nu.nl)

Leuk bericht. Het lijkt me echter vooral educatief interessant want als de sluiswachter 1x per dag de sluis openzet komen ze toch ook al een heel eind. Ik ben ook benieuwd hoe dit tot dusver is gegaan…. @stadsecoloog030

Visdeurbel
Stadsecoloog Utrecht

Groepsimmuniteit binnen bereik?

“Dit betekent dat je met vaccineren de epidemie nog makkelijker onder bedwang krijgt”, zegt epidemioloog @FritsRosendaal. “Er komt veel eerder groepsimmuniteit. Deze gegevens betekenen dat het R-getal hard omlaag zou gaan, de ziekenhuizen eerder leeg raken en de maatregelen eerder kunnen worden versoepeld.” (Bron: NOS)

Goed nieuws! Vaccinaties zijn nu het allerbelangrijkst omdat coronaproof gedrag door steeds minder mensen wordt volgehouden. Daar komt nog bij dat mensen die al besmet zijn geweest nu nog maar één vaccin nodig hebben.

Amerikaanse studie
Frits Rosendaal (LUMC)

Daadwerkelijk onderzoek

“Lahlah hoopt met de opgedane ervaring het beleid te verbeteren, zowel in haar gemeente als in de gesprekken met het Rijk over de Participatiewet. Want er zijn aanpassingen nodig in zowel de organisatie van de bijstand als in de wet- en regelgeving, zegt de wethouder.” (Bron: NOS)

Goed dat @a_lahlah zich op deze praktische manier heeft ‘ingelezen’ in haar portefeuille. En dat ze heeft willen onderzoeken of het beleid wel effectief is. Het is heel belangrijk om te ontdekken wat mensen wel kunnen!

Esmah Lahlah