Over het algemeen

“Volgens NS waarderen mensen de nieuwe, moderne treinen en de NS-App. Verder blijkt dat reizigers tevreden zijn over de stiptheid, zegt de NS. 92,6 procent van de treinen kwam vorig jaar op tijd aan.” (Bron: NOS)

Dat is mooi en ook mijn mening. De nieuwe sprinters (met stopcontacten!) zijn ideaal. Alleen de #ICD… De zeer gewaardeerde flexibiliteit daarvan wordt helaas ook door #NS iets te vaak toegepast… @ns_online.

NS
NS-App
ICD
De nieuwe Sprinter

Breed toepasbaar

“”Je kunt de infraroodcamera’s ook voor brandhaarden, uitgedroogde grond en natte grond gebruiken.” Hitzbleck hoopt dat de drones binnenkort ook boven de Veluwe en de Oostvaardersplassen vliegen. Wat de student betreft zijn ze ook geschikt om het waterpeil in landbouwgrond te monitoren.” (Bron: NOS)

Mooi nieuws! Met drones en infrarood kun je heel wat opsporen. Dieren, maar ook stropers. Leuk dat studenten toepasbare techniek ontwikkelen!

Meer info
Avans
Wildearth

Tijd voor ongewoon handelen

“Daarom zoeken wetenschappers dringend naar andere manieren om CO2 uit de lucht te halen en de opwarming van de aarde te vertragen of te stoppen. Zo’n andere manier zou het uitstrooien van fijngemalen gesteente in de oceanen kunnen zijn.” (Bron: NOS)

Het goede nieuws is dat er steeds meer nagedacht wordt over en gewerkt aan manieren om de opwarming te vertragen. Of dit werkt moet blijken. Goed dat dat nauwkeurig gemonitord wordt. @Nioznieuws @tnonieuws

NIOZ
TNO

Aanvullend vervoer

“Op korte afstanden in smalle straatjes is de fiets vaak sneller dan een bezorgbusje én duurzamer. Bij zogeheten last-mile-bezorgingen verzorgt de fietskoerier het laatste stukje van de bestelling. Een busje bezorgt de pakketjes dan bij een servicepunt in de stad. En vanaf daar worden ze met de fiets verspreid door de stad.” (Bron: NOS)

Goed nieuws en ook een logische ontwikkeling. Tussen fietstassen en busjes zitten bakfietsen. Die moeten dan ook weer niet te breed zijn. Overigens kunnen klanten zelf hun pakjes ook ophalen als ze niet te groot of te zwaar zijn. En de fiets- of loopafstand te overzien is.

Fietskoeriers
Vrachtfiets

Twee uur maar dan heb je ook wat!

“Een vierde en laatste proef, met een duur van meer dan 120 minuten, gaf een nog beter resultaat. Ook konden de astronauten in het ISS de geur van vers gebakken koekjes ruiken.” (Bron: NOS)

Grappig nieuws en wetenschappelijk ook interessant. #spacecookies Het is nauwelijks te bevatten dat ruimtereizen ooit gangbaar worden, maar dat dacht men vroeger van vliegreizen ook… @nasa @space_station @astro_christina

International Space Station

One of the crew

“De bemanningen van de onderzeeërs werken tegenwoordig volgens het “one-of-the-crew-concept”. Dat is overgenomen van andere onderzeediensten en daarbij zijn er geen aparte voorzieningen aan boord voor vrouwen. “De bemanning wordt als geheel gelijkwaardig gezien en behandeld.” (Bron: NOS)

Goed nieuws! Helemaal passend in de huidige genderneutrale tijd. Niet zo moeilijk doen. Als vrouwen kiezen voor een ‘mannenberoep’ moet dat geen probleem zijn. En andersom!

Marine

Langer jong

“De onderwijsorganisaties zien graag een brede onderbouw in het voortgezet onderwijs, waarin leerlingen van alle niveaus bij elkaar zitten tot ze 15 jaar zijn.” (Bron: NOS)

Misschien is dat wel goed.. Een nieuwe onderwijshervorming is minder ideaal, maar teveel stress bij jonge kinderen is ook niet goed. Daarbij kunnen ze tussen de tweede en derde klas ook nog veranderen. #onderwijspact @voraad @mboraad @poraad

Jeugdjournaal

Stukken beter

“De zogeheten ‘vijfjaarsoverleving’ neemt in Nederland ieder jaar met ongeveer 1 procentpunt toe. Dat komt door betere en snellere diagnoses en behandelingen. In 1989, toen het Integraal Kankercentrum Nederland begon met de databank van kankerpatiënten, was de kans 42 procent dat iemand vijf jaar na de diagnose nog in leven was.” (Bron: NOS)

Goed nieuws! En heel bijzonder, als je bedenkt dat het vroeger eigenlijk altijd dodelijk was. Althans zo stond het bekend. Fijn dat de diagnostische zorg en behandeling zo goed zijn! Ook de aandacht voor preventie is prima. Reden om acties te (blijven) steunen. @iknl @kwf_nl @kika8118

IKNL
KWF
KIKA

Zinvol ziek zijn

“Hij maakt zelf tasjes waar het apparaatje in kan, zodat hij er minder last van heeft bij het bewegen. Veel andere mensen met diabetes vinden dat ook handig. Daarom verkoopt Kaio de tasjes op zijn eigen website.” (Bron: Jeugdjournaal)

Wat een positieve manier om met je ziekte om te gaan. Kaio en ook Niels laten zien dat het veel uitmaakt hoe je dat doet. Niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. #kijkenwatwelkan @diabetesfonds @longkankernl

Kaio-dia
Nog geen tijd voor de bucketlist

Diabetesfonds
Longkanker Nederland

De natuur is in beweging

“Boeren hebben nu zelfs last van een muizenplaag. Voor ooievaars zijn muizen het belangrijkste voedsel. Als je het hier kan vinden, waarom zou het dan verderop gaan zoeken?” (Bron: NOS)

Goed nieuws voor de Nl vogelstand en liefhebbers van deze fraaie vogels. Het is opmerkelijk hoe makkelijk dieren zich aanpassen.

Stichting Stork Ooievaars