Stimuleer goed gedrag

“Boerenorganisatie LTO is er blij mee dat het onderzoek laat zien dat veel boeren al milieuvriendelijk werken, maar maatregelen moeten wel economisch verantwoord zijn. Daar ligt een rol voor consumenten, zegt LTO, want die moeten bereid zijn om meer voor producten te betalen.” (Bron: NOS)

Altijd goed om te kijken wat er wel goed gaat en dat te belonen. Bij voorkeur beleidsmatig. Consumenten betalen de prijs, die iets heeft, maar zijn wel gevoelig voor (goedkopere) alternatieven. Als die er niet zijn, of de kwaliteit ervan is duidelijk minder, hoeft dat dus geen probleem te zijn.

LTO
Stichting Mesdag-Zuivelfonds NLTO

Eten om te leren

“Om een maaltijd te krijgen, moet een kind het polsbandje aan een leraar laten zien. Die kan het bandje scannen. De ouders van de kinderen moeten wel betalen voor het eten, maar het is veel goedkoper dan eten in de winkels.” (Bron: Jeugdjournaal)

Mooi voorbeeld van het benutten van apps bij beleid. Het mes snijdt twee kanten. De kinderen krijgen behoorlijk te eten èn gaan naar school! Allebei even hard nodig.

Tap2eat
Food for education

Aangenaam bijeffect

“Het effect van de hoge temperaturen is overduidelijk zichtbaar in de natuur. Overal bloeien bloembollen en komen struiken in blad. De gemiddelde temperatuur over januari en februari gaat waarschijnlijk uitkomen op 6,8 graden.” (Bron: RTL Nieuws)

Het is even wennen, een winter zonder ijs en het is nogal nat en winderig, maar de vroege komst van de lente is toch wel weer fijn! Ook al is het een bijeffect van minder positieve ontwikkelingen…

Natuurkalender

De norm is geen!

“De gezondheidsraad is duidelijk: drink niet”, zegt verslavingsarts Van de Graaf. “En dat hoort ook in zo’n richtlijn te staan. Ik vind dat je niet alcohol moet voorschrijven als arts, ook niet als cardioloog. We zijn met z’n allen aan het kantelen richting preventie, leefstijlgeneeskunde, en daar hoort dus bij dat we mensen gaan leren dat alcohol drinken en roken dingen zijn die je eigenlijk niet moet doen.” (Bron: NOS)

Goed nieuws dat er om duidelijkheid wordt gevraagd. We eten ook taart en drinken koffie, roken enz. Dat wordt ook niet aangeraden door een arts. Drink dus een glaasje wijn als je dat lekker vindt, maar weet dat het niet gezond is. Geniet, maar hou het beperkt ;).

Rob Bovens
Brits onderzoek
Gezondheidsraad
KNMG

Een leven zonder alcohol

Fotogeniek station het mooist

“Het station Klimmen-Ransdaal is gebouwd in 1913 en is een rijksmonument. 97 procent van de ondervraagde gebruikers geeft het station het rapportcijfer 7 of hoger. Onder de centraal stations doen vooral Arnhem Centraal en Rotterdam Centraal het goed met tevredenheidspercentages van 93 procent.” (Bron: Nu.nl)

Mooi bericht. Zo’n historisch stationsgebouw is een parel om te zien. Eigenlijk is het kiezen tussen twee grootheden. Fotogeniek of modern met alle voorzieningen van dien.

I&O Research

Feestelijk kan ook zo

“De eetbare confetti is gemaakt van aardappelzetmeel, water, olie, zoetstof en kleurstof. Daardoor lost het na een regenbui op in de natuur. Het is dus niet slecht voor het milieu.” (Bron: Jeugdjournaal)

Mooi bericht. Fijn dat er toch altijd weer #pragmatische mensen zijn die op zoek gaan naat iets wat wel kan.

Candy Converters

Wat een land!

“Nederland is populair vanwege de ligging, zegt Nijland. “Een groot stuk van de Europese markt is bereikbaar binnen 500 kilometer. En door de sterke infrastructuur is de rest van Europa binnen 24 uur te bereiken. Ook de stabiliteit van Nederland, en het feit dat er weinig stakingen zijn maken volgens het NFIA dat bedrijven voor Nederland kiezen.” (Bron: NOS)

Goed om je te realiseren hoe bevoorrecht we hier zijn. Het is niet zo gek dat mensen hier graag werken en wonen. Ook wordt gewaardeerd dat we hier ‘allemaal’ engels spreken, er fietspaden zijn en het weer niet (al te) extreem is.

NFIA

Voor kansen voor anderen

“Floris richtte een aantal jaar geleden de site Kinderarmoede.nl op. Op die site kunnen bedrijven zich aanmelden om ouders die arm zijn te helpen. Het idee is dat de bedrijven stageplekken of werkplekken aanbieden. Zo komen de ouders aan het werk en kunnen ze geld verdienen voor hun gezin. (Bron: Jeugdjournaal)

Wat een mooie actie. Mensen weer perspectief bieden is het beste wat je kunt doen! @NlKinderarmoede @AvhJ_jr

Kinderarmoede.nl
Alliantie Kinderarmoede
Amsterdammertje van het jaar
Floris Brussaard

Ervaringshulp

“Doordat mensen meer inzicht krijgen in hun eigen situatie krijgen ze vaak ook wat meer perspectief. “Dat is een mooie vorm om mensen alvast begeleiding te geven, terwijl ze wachten op hun reguliere behandeling en te voorkomen dat ze terugvallen.” (Bron: NOS)

Wat een prima initiatief en fantastisch dat de aansluiting met de reguliere zorg zo goed gefaciliteerd wordt. Ervaringshulp is meer dan de tijd overbruggen. Het voegt iets toe, wat professionals niet kunnen.

Enik Recoverycollege
Gemeente Utrecht WMO

Sterker door tegenslag

“Het publiek in Dordrecht beloonde Knegt met een luid applaus. Het was zijn eerste individuele wedstrijd sinds hij ruim een jaar geleden ernstige brandwonden opliep. Vrijdag maakte de dertigjarige Fries al zijn rentree in de relay.” (Bron: Nu.nl)

Mooi nieuws! Wat is het toch bijzonder dat een ongeluk of tegenslag iemand juist sterker kan maken. Niet iedereen reageert daar zo goed op. @sjinkieknegt heeft laten zien waartoe hij instaat is! #kanjer

Sjinkie Knegt