Fijner voor bijen

“Er zijn twee nieuwe bijensoorten voor Nederland ontdekt. Het ligt volgens Nature Today voor de hand dat het steeds warmere klimaat hier iets mee te maken heeft.” (Bron: NOS)

Goed nieuws! Het warmere klimaat heeft verschillende gevolgen, waar we ons aan zullen moeten aanpassen. Meer insecten bijvoorbeeld. Dat is minder prettig, maar bijen zijn onmisbaar en dus welkome gasten!

Nature Today

Vinger aan de coronapols

De eerste versie van het corona-dashboard openbaar.
Het kabinet hoopt door actuele gegevens (‘indicatoren’) te combineren een eventuele tweede golf van het virus sneller en preciezer op het spoor te komen en te bestrijden. (Bron: NOS)

Goed nieuws! Zo hebben we in ieder geval een beeld van de situatie. Verder blijft het natuurlijk nog steeds afwachten en afstand houden.

Corona dashboard

Zo gewoon als de tafel van vijf

“Naast dat we kinderen op school het tafeltje van vijf leren, moeten we ze ook leren dat er verschillende culturen zijn en dat zij allemaal gelijk zijn.” (Bron: NOS)

Het is goed en terecht dat er (nu) zoveel aandacht is voor racisme, ook in NL. Het is jammer dat door de vorm van het protest waardoor er geen #anderhalvemeter afstand werd gehouden, de aandacht verschoof. Het belang ervan is er niet minder om. Ik hoop dat dat beklijft.

Uit de Klas
Nieuws in de klas
Lesmateriaal Anne Frank

Vitamine K

“Er is onderzoek gedaan op ruim 120 patiënten en ruim honderd gezonde mensen. “Hoe lager het vitamine K-gehalte, hoe meer problemen je Wilhelmina ziekenhuislijkt te krijgen als je het coronavirus onder de leden hebt”, zegt longarts Rob Janssen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis tegen Editie NL.” (Bron: RTL Nieuws)

Dit zijn interessante bevindingen, hoewel ook met enig risico, zeker als mensen supplementen gaan gebruiken. Gevarieerd eten helpt meestal wel!

Vitamine K
Rob Janssen
Canisius Wilhelmina ziekenhuis

Maak je sterk voor anderen

“Op zijn app is er juist voor die mensen een plekje in de spotlight. “Op Spotmate ben je actief bezig met wat je vrienden en kennissen doen. Je kijkt naar de ander en maakt dat zichtbaar.” (Bron: RTL Nieuws)

Leuk idee! Kan een gamechanger voor jongeren worden, maar ook als het hen alleen al het denken zet is het een succes. En het is leuk om te doen via @spotmate1 of op een andere manier 😉

Spotmate

We mogen weer!

“In veel sectoren is er hard gewerkt om de deuren na elf weken weer te openen. Restaurants, cafés, theaters, concertzalen, musea, monumenten en bioscopen mogen sinds 12.00 uur – onder voorwaarden – weer open. “Eindelijk weer even lekker mensen kijken vanaf het terras.”” (Bron: NOS)

Goed nieuws en tegelijk spannend. Elke versoepeling geeft vertrouwen dat het weer de goede kant op gaat, maar wordt ook sterk in de gaten gehouden. Door je aan de regels te houden kunnen we dit behouden!

Wat mag weer vanaf 1 juni?

De maat van 2020

“Daarbij is 1,5 meter een maat die, als je goed kijkt, best vaak voorkomt. “Sport- en speltafels zoals tafeltennistafels, biljarttafels en tafelvoetbaltafels zijn rond de 1,5 meter breed. Dat heeft te maken met de spanwijdte van je armen.”” (Bron: NOS)

Leuk idee! Er komt vast nog wel een compactere naam dan #anderhalvemeter voor deze maat. Om toe te voegen aan duim, el en meter 😉

NEN

Juist nu naar het museum

“Je moet onder meer nu naar een museum om de cultuursector te steunen. Maar natuurlijk ook voor jezelf. Want door de maatregelen die musea moeten nemen, is het lekker rustig: je struikelt niet over andere bezoekers en toeristen.” (Bron: RTL Nieuws)

Goeie tip! In musea, restaurants, op terrassen, in theaters, bioscopen, overal wordt het een spannende tijd. Niet alleen organisatorisch, maar vooral ook financieel. #toitoi

Zo gaan ze het doen
NEMO
Openluchtmuseum

Een staycation

“De effecten van een ‘staycation’ verschillen volgens onderzoek nauwelijks van de effecten van een reis. Als we maar hetzelfde type activiteiten doen als we tijdens een reis zouden doen, zoals een (digitaal) feestje organiseren voor je vrienden, hardlopen of fietsen in de natuur om mentaal afstand te nemen, elke dag een vaste periode nemen waarin je alleen doet waar je zin in hebt of vrijwilligerswerk doen.” (Bron: RTL Nieuws)

Goed om te weten, wat de eigenschappen van een vakantie zijn! Thuis of in de buurt kan dat ook, zolang je je maar als vakantieganger gedraagt. Scheelt een hoop reisstress! @univgroningen

Jessica de Bloom
Vakantiestudie