Leren vissen

“Volgens Ishaq zijn taakstraffen van enorm belang: “Het allerbelangrijkste vind ik dat ik ze geen visje geef zodat ze maar een dag kunnen eten, maar dat ze ook leren hengelen. Dat ze ook hun hele leven kunnen blijven eten. En dat kunnen ze goed beseffen op het moment wanneer ze een taakstraf uitvoeren.”” (Bron: NH Nieuws)

De effectiviteit van een taakstraf staat en valt met de begeleiding. Die kan ervoor zorgen dat het effect blijvend is. #ff snel een taakstraf afraffelen heeft niet zoveel zin.

Raad voor de Kinderbescherming
Wordt taakstrafbegeleider
Bij de NS
Bij Staatsbosbeheer
In het buurthuis

Het nieuwe woonconcept

“Hoeveel coöperatiewoningen er in ontwikkeling zijn, wordt niet bijgehouden. Maar volgens Clemens Mol van !Woon, een stichting die coöperaties adviseert, zijn tientallen initiatieven met honderden woningen bezig. Dit is een Europese ontwikkeling waar Nederland nu ook stappen in zet.” (Bron: NOS)

Interessante ontwikkeling! Het concept zal vast voorspoediger gaan naarmate het vaker voorkomt en banken en gemeentes de meerwaarde ervan zien. Voor de huizenmarkt is het een uitkomst!

!Woon
Rabobank
Gemeente Amsterdam

De korte keten

“De NMBS wil lokale projecten aanmoedigen “die oog hebben voor de nieuwe gewoonten van de consument en de milieu-uitdagingen”. Daarom start ze in vier stations met een proefproject waar verse producten uit de korte keten kunnen worden afgehaald.” (Bron: GoedNieuws.be)

Leuk nieuws van onze zuiderburen! En wellicht een idee voor @NS_online, in het kader van #groenondernemen 😉? Lijkt me ideaal voor pendelaars!

NMBS Korte Keten
NS Groen ondernemen

Geen vaccin verspillen

“De website Prullenbakvaccin.nl brengt huisartsen die vaccins over hebben en patiënten die graag een vaccin willen samen. De enige en beste uitweg uit deze hele malaise is vaccineren. Zo snel en veel mogelijk, aldus initiatiefnemer huisarts Bernard Leenstra.” (Bron: NH Nieuws)

Mooi initiatief! Al is ook iets te zeggen voor de mening van de Gezondheidsraad, die de overgebleven vaccins wil gebruiken voor 60-plussers. Maar bv ook voor mensen die werkzaam zijn in de zorg. Misschien valt er iets te regelen? Weggooien is in ieder geval geen optie!

Prullenbakvaccin.nl
Gezondheidsraad

Bernard Leenstra
Marlies Schijven
Marco Blanker
Anees Saban

Bij voldoende eensgezindheid

“Na 125 jaar zou de laatste dorpskroeg van Andijk de deuren gaan sluiten. Het Ankertje aan de Dijkweg kwam te koop en gegadigden wilden het pand ombouwen tot een woning. Veertien Andijkers hebben de handen ineen geslagen om dat te voorkomen: samen hebben ze de kroeg overgekocht.” (Bron: NOS)

Leuk bericht! Dit lukt niet altijd, zoals bijvoorbeeld in Schermerhorn, maar aan de Nieuwendammerdijk weer wel. Een vaste dorpskroeg is inderdaad goud waard.

Eetcafé Sels vh Het Ankertje
Café ’t Sluisje
’s Lands Welvaren

Goed beschermd

Jaap van der Waarde van het Wereld Natuur Fonds heeft in Congo uniek materiaal van een apensoort gefilmd waarvan lang werd aangenomen dat hij uitgestorven was. Volgens @jaapvanderwaard loopt de Bouviers rode franjeaap niet veel gevaar om gestroopt te worden voor het vlees. “De vacht schijnt te stinken en daardoor zou het vlees ook niet lekker zijn.” (Bron: NOS)

Bijzonder bericht en goed nieuws! Een onaantrekkelijke vacht helpt! De natuur heeft zo haar eigen methodes om voor bescherming te zorgen.

Bouviers rode franjeaap
Jaap van der Waarde
Wereld Natuur Fonds
WWF forest & climate

Kritische bezoekers

“Steffie gaat een eenvoudige uitleg maken hoe een museum werkt, hoe je er kunt komen en wat je er kunt zien. Het moet vooral leuk zijn. Steffie wordt daarbij geholpen door mystery guests met een verstandelijke beperking. Dat zijn mensen die door het hele land musea gaan bezoeken om te kijken of het leuk, toegankelijk en begrijpelijk is.” (Bron: Steffie.nl)

Goed idee en leuk! Zeker voor de mystery guests die ongetwijfeld interessante ervaringen op zullen doen. Hopelijk blijft het daarna ook nog een beetje spannend…

Museumproject Steffie
Prokkel

Weekendje Corona

“New York wil toeristen corona-vaccins gaan geven. Op verschillende plekken in de stad zouden mobiele vaccinatie-plekken moeten komen om de reizigers te kunnen prikken. Op Twitter noemt de stad de vaccins voor toeristen ‘built in souvenir’.” (Bron: Jeugdjournaal)

Slim bedacht. Ze hebben meer dan genoeg vaccins en te weinig bezoekers. Interessant aanbod voor wie naar New York mag en kan!

New York Announcement

Keuzevrijheid werkt beter

“Het bedrijfsrestaurant van de VPRO biedt sindsdien weer vlees aan in de kantine, maar ze willen stapje voor stapje steeds vegetarischer worden. “Nu zitten we er een beetje tussenin. Sommige medewerkers willen wel vlees blijven eten.”” (Bron: RTL Nieuws)

Een ontwikkeling naar minder vlees is prima, maar zonder keuzevrijheid lukte het zelfs bij de @vpro niet. #coldturkey #Draagvlak is belangrijk.

TU Delft
VPRO
Ontevreden na ‘cold turkey’

In één dag van het land op je bord

“Omdat de groentekwekerij van A. van den Einden in het Noord-Brabantse Lierop al ruim twintig jaar succesvol bezig is met een eigenzinnige, duurzame én biologische teelt van groenten op de van nature minder vruchtbare zandgrond ontvangt dit bedrijf van het provinciebestuur de Agrifoodpluim.” (Bron: GoedNieuws.be)

Mooi bericht! Goed voorbeeld doet goed volgen. Soortgelijke initiatieven en boerderijwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Je kunt tegenwoordig groente, fruit, boter, kaas en eieren en zelfs vlees op het land kopen. Even succesvol als de warme bakker!

Greenspecialties
Agrifoodpluim
Boerderijwinkels
Warme bakker