Echte amateurs

Uitvoerend musicus, muziekproducent en muziekdocent André Vulperhorst heeft muziekvereniging Caecilia uit Schalkwijk uitgekozen voor een opvallend project. Hij wil een orkest oprichten met mensen die nog nooit een noot gespeeld hebben en hij noemt het ‘recreantenorkest’. (Bron: Bunniksnieuws)

Leuk nieuws! Het klinkt alsof het ook wel gezellig zal zijn. @ajvulperhorst heeft in ieder geval ervaring in het enthousiasmeren van amateurs!

Caecilia
André Vulperhorst
Amazing Amateurs

Overleven door innoveren

“Het aantal koplopers, dat in 2030 klimaatneutraal wil zijn, is ook toegenomen. Dat zijn bedrijven die innoveren en veel nadenken over de lange termijn, aldus Henk Volberda. Uit de analyse komt ook naar voren dat innovatieve bedrijven beter door de coronacrisis komen.” (Bron: NOS)

Het goede nieuws is dat steeds meer bedrijven innoveren en nadenken over de lange termijn. Dat er in deze coronatijd soms ook andere prioriteiten moeten worden gesteld is niet verwonderlijk. Benieuwd naar de monitor van 2022 dus…

Nederlandse Innovatie Monitor 2021 van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.

Laat ze maar meedenken

Steeds meer bedrijven willen iets doen tegen klimaatverandering. Ook kledingbedrijven. Want kleding kan erg vervuilend zijn voor het milieu. In samenwerking met Designathonworks nodigde H&M kinderen uit om na te denken over oplossingen.” (Bron: Jeugdjournaal)

Leuk nieuws en slim van @HMnetherlands om daar kinderen bij te betrekken. Dat mes snijdt altijd aan meer kanten. Niet in de laatste plaats om de ideeën waar volwassenen niet en kinderen wel op komen. @Designathons maakt dat concreet.

Designathonworks
H&M

Voor nieuwe boot is het huis te klein

“In 2024 gaat reddingboot de Donateur na meer dan 30 jaar met pensioen. Het nieuwe vaartuig dat voor de KNRM-post in Wijk aan Zee wordt gebouwd is ‘slechts’ 80 centimeter langer, maar past hierdoor niet meer in het boothuis. Om de laatste fase van de noodzakelijke uitbreiding aan het pand te voltooien is de bemanning van het station een inzamelingsactie gestart.” (Bron: NH Nieuws)

Reddingsmaatschappijen zijn goud waard. In de eerste plaats om het redden van drenkelingen maar ook om jonge mensen te leren zich op sportieve wijze in te zetten voor de samenleving. #helden! Dat botenhuis is gewoon nodig De @KNRM_Wijkaanzee is dus een goed doel om een bijdrage aan te geven.

KNRM Wijkaanzee
Inzamelingsactie botenhuis

Zo gaat dat in de natuur

“Biologen ontdekten in een olifantenpopulatie in nationaal park Gorongosa in Mozambique opmerkelijk veel tandeloze vrouwtjesolifanten. Daaruit concluderen ze dat de soort zich in korte tijd zo heeft aangepast dat de slagtanden geen bedreiging meer vormen voor hun voortbestaan.” (Bron: NOS)

Goed en bijzonder nieuws. Hoopvol voor de toekomst van bedreigde diersoorten. Zou dat met de neushoorns ook gebeuren? Fantastisch dat het zo werkt in de natuur. #Olifanten #slagtanden #evolutie #overleven

Science
Gorongosa National Park

Van boer naar bord

“Met de ‘Van Boer tot Bord’ (Farm to Fork) -strategie wil de Europese Commissie de voedselproductie in Europa ingrijpend veranderen om de negatieve effecten van ons voedselsysteem op de volksgezondheid en het milieu te beperken. De strategie moet de sector ook weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering.” (Bron: Goednieuws.be)

Een grote meerderheid van het Europees Parlement heeft ingestemd met #farm2fork. Goed nieuws dat dit Europabreed wordt aangepakt, maar ook spannend hoe dit uiteindelijk uit gaat pakken. Vooral voor boeren. @jhuitema @JeroenCandel @BNR

Farm to Fork strategie
BNR Podcast
Jeroen Candel
Jan Huitema

Hollandse fietsen naar Spanje

Fietsen die in Nederland op een plek staan waar dat niet mag, worden door de gemeente losgeknipt en meegenomen. De fietsen gaan dan naar een verzamelplaats. Worden ze daar niet opgehaald door de eigenaar, dan mogen ze worden verkocht. Zo vertrekken er vrachtwagens vol fietsen naar Spanje, waar ze voor 175 euro per stuk worden verkocht, inclusief fietsles. (Bron: Jeugdjournaal)

Dit is in ieder geval een goed voorbeeld van hergebruik. Overigens worden ze ook in Nederland verkocht via Tradefrm.nl

Meer info
Fietsdepot
Tradefrm.nl
David Saiz

Nu begint het interessant te worden

Investeringen in duurzame energie leveren meer jobs op dan geld pompen in fossiele brandstoffen, en zijn daarom beter geschikt om economieën uit het slop te trekken na de covid-crisis. Dat blijkt uit een rapport dat maandag verschenen is. (Bron: Goednieuws.be)

Goed nieuws! Er zijn verschillende goede redenen om over te stappen op duurzame energie. Nu blijkt het ook economisch meer op te leveren.

World Resources Institute

Graffiti is niet altijd kunst

“Sommige mensen zien graffiti als kunstvorm, maar daar heeft NS geen boodschap aan. “Dit is voor ons echt vernieling van de trein”, zegt security-directeur Reitsma. “De verf die onder de graffiti zit, moet hersteld worden. Het is geen kunst, het is vooral heel veel schade.” (Bron: NOS)

Goed dat @ns_online dit aanpakt. Als het werkelijk om kunst gaat zijn er genoeg manieren om dat legaal te doen. En anders kun je er via de gemeente of politiek om vragen! In Deventer en Arnhem zijn er bijvoorbeeld gedoogplekken.

NS
ArtPub
GeelBlauw
De tunnel van de Ganzenmarkt
Deventer

Arnhem

Plantaardig is booming

“Hoe is de enorme groei te verklaren? “Deels doordat consumenten bewuster zijn geworden”, zegt ING-onderzoeker Thijs Geijer. Maar volgens hem zijn de producenten net zo belangrijk: “Zij zijn producten gaan ontwikkelen die ook een volwaardig alternatief zijn voor vlees en voor zuivel.”” (Bron: NOS)

Goed nieuws dat er kennelijk ook een aardige boterham in te verdienen valt. Dat maakt de kans op succes groter. #foodenagri @ing_news #denieuwemelkboer #livekindlycollective #proteinbrewery Ook interessant is de #nationale #eiwitstrategie

Food & Agri
De Nieuwe Melkboer
The Livekindly Collective
The Protein Brewery
Nationale Eiwitstrategie