De samenleving is zo sterk als de leden ervan samen

Wat heb ik als liberaal met vrijwilligerswerk en waarom? Een samenleving is zo sterk als de leden ervan samen zijn. Dat kan niet gedirigeerd worden door de overheid, het is iets wat mensen onderling doen. Helaas kan de overheid het wel verpesten door voorzieningen van bovenaf neer te zetten en eigen initiatieven te ontmoedigen door regelgeving. Regels zijn prima, maar alleen als het echt nodig is.

We zitten nu in een tijd, dat het initiatief weer teruggegeven wordt aan de burgers. De participatiesamenleving. Het kost even tijd voordat de oude kracht weer hersteld is. Bovendien is zonder meer terugkeren naar de oude situatie niet aan de orde. De samenleving, de wereld is veranderd. Families wonen lang niet altijd meer zo dicht bij elkaar dat ze elkaar kunnen ondersteunen. De huishoudens, de huizen, het verdienen van een inkomen zien er heel anders uit dan in de jaren 50!

Vrijwilligers – mensen, die instaat en bereid zijn iets voor anderen te doen, in hun buurt of iets verder weg – nemen vaak de plaats in, die de familie destijds had.  Zij kunnen voorkomen dat mensen wegkwijnen, bieden de tijd, die professionals lang niet altijd hebben. Ze vervangen professionals niet, ze vullen hen aan. Dat maakt de samenleving weer menswaardig en sterk!

Alkmaarvoorelkaar
Zorgvoorelkaar

 

Dit bericht is geplaatst in lente, liberaal, mei. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *