Geen recht op uitkering, maar op werk!

Wie werk weigert, moet beboet worden: Het belang van betaalde arbeid kan moeilijk overschat worden. Geef hangjongeren het voorbeeld van een baan en benadruk het arbeidsethos”, aldus Ahmed Marcouch. Bron: NRC

Ik ben het in grote lijnen eens met Marcouch. Als jongeren hun situatie vergelijken met die van hun leeftijdgenoten in landen, waar het economisch minder goed gaat, merken ze pas hoe verwend ze zijn. Maar is een boete dan de meest effectieve manier om dat te bereiken?

Ik denk dat het veel makkelijker kan. We hebben ook nu nog veel werk, dat gedaan moet worden, waarvoor geen mensen te vinden zijn, of omdat het minder interessant is, of omdat het vrijwilligerswerk is. De eerste categorie is te vinden in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en het leger. De tweede categorie zit overal waar werkelijk nuttig werk gedaan wordt, waar men zit te springen om extra krachten. Daar zou je banen moeten creëren. Nee geen Melkertbanen, maar werk, dat werkelijk nodig is. In de zorg, het onderwijs, toezicht, natuurbehoud etc. Geen tijdelijke uitgeklede banen, maar volwaardige functies, tegen een basissalaris. Geen plicht, maar een kans. Vinden ze zelf elders werk, wat hen meer bevalt? Prima! Zolang het geen strafbare activiteiten zijn natuurlijk.

Waar zou je dat mee moeten betalen? Met het geld, dat nu in uitkeringen wordt gestopt. Je geeft mensen geen geld, maar werk, waarvoor ze vervolgens normaal betaald worden, op basis van aanwezigheid en inzet. Gewoon zoals het in banen gaat! De ene pot dekt de andere misschien niet geheel, maar tegenover de extra kosten staan minder kosten aan de kant van overlast,  controles van uitkeringsfraude etc.

Dat zou werkelijk sociaal zijn!

Dit bericht is geplaatst in lente, liberaal, mei. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *