Het jongerenwerk staat weer in de schijnwerpers!

“Jongerenwerkers zijn een belangrijke schakel in het preventieve jeugdbeleid van gemeenten. Zij kunnen vroegtijdig problemen signaleren en verwijzen naar de juiste instantie, zodat jongeren hun leven weer snel op orde kunnen hebben.”

Daar waar ouders en de school onvoldoende invloed hebben op jongeren vestigt men zijn hoop op het club- en buurtwerk, sportverenigingen, kerk, moskee etc. Er is een groep jongeren, die zich daar niet thuis voelt, de vrije jongeren. Geen gemakkelijke groep om een band mee te krijgen. Mensen, die die band wel hebben zijn dus goud waard. Dat zijn – behalve de sociale buurtbewoners – in de eerste plaats de jongerenwerkers, maar ook vaak de wijkagenten. Ideaal is het als die elkaar kunnen aanvullen.

Het is helaas een automatisme, dat het jongerenwerk wordt opgepoetst als er problemen zijn en weer gekort als het goed gaat. Begeleiding van jongeren, die in feite heel goed in staat zijn zelf activiteiten te organiseren is van een andere orde dan jongeren met problemen. Dat de kraan af en toe dus wat minder open staat, is niet vreemd. Je hoeft jongeren ook niet lui te maken. Een basis, waardoor het niet uit de hand hoeft te lopen is echter geen luxe!

Bron: Ministerie van Jeugd en Gezin

Dit bericht is geplaatst in jan, liberaal, winter. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *