Hoe maak je mensen sterk?

Er zijn binnenkort verkiezingen. Het gaat daarbij over bezuinigingen, maar vooral wie de rekening betaalt. Mensen groeien niet in dezelfde omstandigheden op, wereldwijd, maar ook in Nederland. Er zijn grofweg twee methodes die gebruikt worden om de inkomensongelijkheid aan te pakken: verdeling van middelen en stimulering om zelf sterker en rijker te worden.

Kinderen die minder hebben dan hun leeftijdgenootjes kunnen daar op verschillende manieren op reageren: met zich zielig te voelen of het als een uitdaging te zien. De rol van de ouders daarin is cruciaal. De essentie is de instelling, die je kinderen bijbrengt. “Als je iets wilt bereiken moet je er voor gaan!” of “ga maar een uitkering aanvragen!” Kwalijk is het natuurlijk als het normaal wordt gevonden om zich ten koste van anderen te verrijken.

Hoe maak je mensen weerbaar tegen tegenslagen en onrecht? Door – van jongs af aan – mensen zelf problemen te laten oplossen en zonodig alleen op gang te helpen of bij te sturen. Door er te zijn als het echt nodig is en door kritische vragen te stellen in plaats van dingen te verbieden of voor te schrijven.

Ik hoop dat er zo’n kabinet gaat komen!

Dit bericht is geplaatst in juni, liberaal, zomer. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *