Minder geld, maar hopelijk meer ruimte!

Er is nogal wat commotie over dreigende bezuinigingen in het zorg- en welzijnswerk. Begrijpelijk en niet geheel onterecht. Goede, effectieve preventieve ondersteuning zou wel eens de dupe hiervan kunnen worden. Dat zou kunnen betekenen, dat de bezuiniging op korte termijn een extra kostenpost op lange termijn met zich mee kan brengen.

Toch is dat geen automatisme. Het is jammer dat dat zo snel als wetmatigheid wordt gebracht. Veel zorg- en welzijnswerk komt op het bordje van de gemeente. Daardoor is het duidelijker wat de gevolgen van bepaalde bezuinigingen zijn en kan men daar op anticiperen. Dat is ook de reden, waarom dit overgeheveld is naar de gemeente. Het zou jammer zijn als gemeenten blijven steken in verontwaardiging over de extra taken en beperkte middelen of effectiviteit ondergeschikt maken aan werkgelegenheid.

Voordelen van beperkte middelen zijn er ook! Men is daardoor wel genoodzaakt om doelstellingen eenvoudiger en minder bureaucratisch op te lossen. Burgers zullen meer vrijheid krijgen en gestimuleerd worden om voorzieningen onderling te regelen, zoals dat ook in het pre-subsidietijdperk gebeurde. Verantwoordelijkheid terug naar de burger! Minder geld, maar meer ruimte dus!

Dit bericht is geplaatst in dec, politiek, winter. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *