Moet overheid ouderbijdrage betalen?

“De beste oplossing is helemaal geen ouderbijdrage heffen. Als de overheid de scholen voldoende financiert, vervalt de behoefte om een bijdrage te vragen.” Bron: Google / SP

De een is voorstander van een zo klein mogelijke overheid, de ander laat de overheid liefst alles betalen en regelen. Bij dat laatste standpunt wordt uitgegaan van het feit dat mensen geen keuzes kunnen en willen maken en zich willen beperken tot het betalen (of ontvangen) van belasting. Zo ook de ouderbijdrage. Deze is in feite bedoeld als inzameling van de kosten, die ouders gedurende een schooljaar moeten betalen aan extra’s. Om kinderen van financieel minder draagkrachtige ouders ook mee te laten doen is de bijdrage vrijwillig.

Vreemd genoeg zijn er verschillende regelingen en potjes voor ouders, die het niet kunnen betalen. Een vrijwillige ouderbijdrage is dus helemaal niet nodig. Je betaalt gewoon voor schoolreisjes etc, die overigens m.i. ook niet peperduur hoeven te zijn. Een ouderbijdrage gebruiken voor schoolgerelateerde zaken klopt natuurlijk niet. Scholen, die iets extra’s willen regelen, en geen armlastige school zijn, kunnen dit wel aan de ouders voorleggen. De arme scholen krijgen dat immers van de overheid!

Dit bericht is geplaatst in aug, liberaal, zomer. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *