Verantwoordelijk zijn voor jezelf

“Ouders zijn eerder bezig met hun carrière en minder met hun rol als fulltime ouder. Moderne ouders hebben te maken met veel stress en druk van buitenaf.” Bron: Google / HLN.be

Onmiddellijk naar iemand anders wijzen als er iets mis gaat en de claimcultuur zijn gevolgen van het niet nemen van de eigen verantwoordelijkheid. Dat zie je bij ouders, die alles tegelijk goed willen doen en dus geen keuzes maken. Dat zie je ook bij bedrijven, instellingen en overheden.

Opvoeden van jonge mensen, niet alleen thuis, maar ook op school, straat, (sport)club, werk etc. betekent hen daar op aanspreken. Een keuze maak je pas echt, als je ook de consequenties accepteert. Kinderen zijn, hoe fijn en leuk ook, toch bepaald geen sinecure. Dat moet je je bewust zijn als je er aan begint, maar je leven ook kunnen bijstellen als het anders is dan je je had voorgesteld. Dat mensen daar soms hulp bij kunnen gebruiken is niet vreemd. Het blijft echter hun eigen verantwoordelijkheid. Dat kun je niet vroeg genoeg leren!

Dit bericht is geplaatst in aug, liberaal, zomer. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *