Leren relativeren

Na de woede over de aanslag  en vervolgens de euforie over het grote aantal mensen dat zich duidelijk heeft uitgesproken over onze waarden, breekt nu de volgende fase aan: Mag alles wat kan, met andere woorden: mag je van mensen verwachten dat ze niet zomaar alles zeggen, maar rekening houden met anderen?

Het probleem van gekwetst worden is dat het een subjectief gevoel is, waar men onmogelijk altijd rekening mee kan houden. Zoals Patrick van Schie het in de Telderscommunity zegt: “Dan kan algauw niet meer worden gezegd dan: ‘Mooi weer vandaag, hè?’” Dat betekent natuurlijk niet, dat mensen hun woorden niet zouden kunnen kiezen.

De nar aan het hof van vroeger is de cabaretier van nu. Zij hebben een belangrijke functie. Ze laten je relativeren, als ze iets zeggen, wat jou raakt. Dat maakt dat je het ook eens van een andere kant gaat bekijken. Dogma’s verdragen relativering per definitie niet. Eens te meer ben ik me daarom bewust van het belang mensen van jongs af aan te stimuleren om na te denken en te leren relativeren.

 

Dit bericht is geplaatst in jan, liberaal. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *