Oud nieuws of de doorbraak?

“Het kabinet neemt maatregelen om problemen van Marokkaans-Nederlandse probleemjongens aan te pakken. Het kabinet wil zorgen dat zij minder overlast geven in buurten en wijken en hun een beter toekomstperspectief bieden.” Bron: Jeugd en Gezin

Deze intentie is niet nieuw en hoewel het pakket maatregelen aangeeft dat men inziet, dat er verschillende problemen en oplossingen zijn, ben ik toch niet geheel gerust op een succesvolle afloop. Het uitgangspunt ligt voor mijn gevoel nog tezeer bij degene, die last heeft van deze jongeren om optimistisch te kunnen zijn. Marokkaanse jongeren zijn niet anders dan nederlandse: je kunt aanreiken wat je wilt, maar als zij zelf het nut niet zien en vooral ervaren wat de consequenties zijn, werkt het niet of onvoldoende.

De betrokkenheid van de Marokkaanse gemeenschap is volkomen terecht. Interessant zou zijn om te weten waarom dat de vorige keren niet goed is gegaan, want dit is bepaald niet voor het eerst. Eigen kracht, verantwoordelijkheid, mensen aanspreken op wat ze wel kunnen, en afrekenen op wat ze niet goed doen, zonder hen te verketteren, dat zijn zaken, die niet alleen voor de jongeren gelden, maar ook voor hun ouders. Geen betutteling, maar eerlijkheid en bemoeizorg alleen als het echt nodig is. Ik hoop van harte dat het lukt!

Dit bericht is geplaatst in feb, liberaal, winter. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *