Waardevolle traditie koesteren

“Nederlanders vieren Sinterklaas op hoog niveau, en juist daarom moeten we onze surprises en gedichten niet opgeven: een ode aan een oeroude traditie” (Bron: Volkskrant)

Mooi stuk. Ook al ben ik niet tegen veranderingen en de noodzaak van meebewegen, toch is het ook goed om te beseffen wat je moet koesteren. Zo’n onbeholpen sinterklaasgedicht bv ipv de gladde onpersoonlijke automatisch gegenereerde gedichten, zoals met ChatGPT

Sinterklaastraditie
ChatGPiet

Nationale strategie

“Vandaag wordt de Nederlandse Kanker Agenda (NKA) gelanceerd. Meer dan 100 organisaties (onderzoeksinstellingen, patiënten-, zorg- en maatschappelijke organisaties, financiers en overheden) bundelen in deze agenda hun krachten en expertise in het nieuwe Nederlands Kanker Collectief (NKC).” (Bron: NOS)

Goed werk en geen eenvoudige klus in Nederland Zorgland…

Nederlandse Kanker Agenda

Dan doen zij het

“Inwoners van het Schotse eiland Lismore hebben de enige winkel op het eiland voor ondergang behoed door die zelf te kopen. Lismore is een eiland met ongeveer 160 permanente bewoners en daarnaast nog een aantal mensen die er een vakantiehuisje hebben. De enige winkel op het eiland, die ook dienst doet als postkantoor, dreigde te verdwijnen omdat de eigenaresse een lerares was die weer voor de klas wilde staan. Als de winkel permanent de deuren zou sluiten, hadden inwoners voor boodschappen een veerboot moeten nemen naar het Schotse vasteland: een reis die hen in totaal meer dan drie uur zou kosten.” (Bron: NOS)

Bijzondere reden, mooi opgelost!

Lismore

Kunst in de ruimte

“Spectaculair nieuws over de kosmos? Grote kans dat er geen foto bij zit, maar een tekening. Daniëlle Futselaar maakt zulke kunstwerken al meer dan tien jaar. Nu haar werk in de collectie van wetenschapsmuseum Boerhaave komt, deelt ze haar favoriete beelden.”(Bron: Volkskrant)

Leuk nieuws! En heel eervol! Bijzonder werk van Daniëlle Futselaar. Te zien in museum Boerhaave

Daniëlle Futselaar
Museum Boerhaave

Games helpen wel

“Depressie komt veel voor onder jongeren, maar vaak krijgt deze doelgroep niet de hulp die ze nodig hebben. Boeken, beweging en andere depressiepreventieprogramma’s behalen niet voor iedereen het beoogde resultaat. Met games bereik je mogelijk een ander deel van die doelgroep. Anouk Tuijnman co-ontwikkelde twee toegepaste videogames voor depressie bij jongeren en promoveert op 28 november aan de Radboud Universiteit. ” (Bron: Radboud Recharge)

Goed nieuws! Altijd goed om verschillende middelen achter de hand te hebben!

Anouk Tuijnman

Gratis en voor niets

“Dat was heerlijk opstaan en wakker worden vanochtend. Niet elke morgen ziet er zo kleurrijk uit als deze. Dat heeft te maken met de hoeveelheid vocht in de lucht, vertelt Rijnmond-weerman Stefan van der Gijze. “Als je in de ochtend een mooie, rode gloed ziet bij zonsopkomst, betekent dit dat er veel vocht in de lucht hangt”, legt hij uit. “Vroege zonnestralen worden dan gebroken door miljoenen, kleine waterdruppeltjes.”” (Bron: NOS)

Wat deze verkiezingsdag ook moge brengen en wat het bestand in Gaza gaat opleveren… deze zonsopkomst kregen we kado!

Morgenrood

Verkiezingsdrukte

“Bij de Tweede Kamerverkiezingen van komende woensdag is er nogal wat nodig: stemhokjes, stemlokalen, bordjes die je de weg wijzen, om maar eens wat te noemen. Bedrijven die deze producten leveren doen goede zaken.” (Bron: RTL Nieuws)

Ja dit is de tijd voor hen! En kennelijk hebben gemeenten die niet in opslag… Je kunt ze kopen maar gelukkig ook huren. Ook hele mobiele stembureaus.

Van Beem en van Haagen
RECO

Goedkoper de grens over

“De Westerscheldetunnel wordt vanaf 1 januari 2025 definitief tolvrij voor personenauto’s. Het kabinet stelt daarvoor 140 miljoen euro beschikbaar. Dat heeft demissionair minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat bekendgemaakt.Het afschaffen van de tolheffing is een grote wens van veel Zeeuwen . De Westerscheldetunnel is een belangrijke schakel tussen Zeeland, Vlaanderen en West-Brabant. Nu moeten personenauto’s nog 5 euro betalen per passage. Mensen die vaker gebruikmaken van de tunnel betalen meestal 3 euro per keer dat ze de tolpoortjes passeren.” (Bron: NOS)

Goed nieuws voor de direct omwonenden! Ooit was dit één land… In deze tijd van Verenigd Europa en toenemende grensoverschrijdende samenwerking past dit natuurlijk ook!

Westerscheldetunnel

Meest digitaal vaardig

“Bijna 80 procent van alle Nederlanders van twaalf jaar of ouder beschikt over digitale basisvaardigheden. In geen enkel ander Europees land kunnen zoveel mensen overweg met de computer, internet of software.” (Bron: Nu.nl)

Goed nieuws maar ook niet zo verrassend gezien middelen en logistiek. Toch zegt het ook wat van ons aanpassingsvermogen bij veranderingen.

Nederland Digitaal